عکس از مهدی علیپور
اين منطقه که باغهاي سيب به وفور در آن به چشم مي خورد، هم اکنون در فصل برداشت سيب شاهد شورونشاط محسوس برداشت کنندگاني است که در تمام مدت کاشت تا روز برداشت همچون کودکاني آسيب پذير از درختان حفاظت کرده اند.
درختان پربار، شاخه خم کرده اند و به انتظار روزهاي نزديک برداشت، آخرين وداع را با فرزندان رسيده خود مي کنند.
کاکان به زيبايي باغهاي سيب وانگور شهرستان دنااست، شايد زيباتر، اينجا دشتي است وسيع، ساده و بي طمطراق که مردمان روستانشين وفادار به طبيعت در آن زندگي مي کنند.
در اين دشت وسيع که هرچه چشم کار مي کند، ميوه بهشتي سيب است، رودخانه زمرديني نيز پديدار است که درختان پهن برگ و درختان بلند قامت طلايي سپيدار در اطراف آن، آسمان را به ميهماني برگ دعوت کرده اند.
چشمه آب "نهر کاکان" که در 15 کيلومتري ياسوج قرار دارد و از قلب کوهي مرتفع سرچشمه مي گيرد، چنان زيباست که طبيعت دوستان را به شگفتي واميدارد.
تاکنون در جوار اين چشمه دو کارخانه آب معدني بنا شده و لوله هايي نيز براي استفاده برخي مناطق ياسوج از آب گواراي اين چشمه کشيده شده است.
چشمه "سلام" يکي ديگر از شگفتي هاي اين طبيعت هزار رنگ است که بسيار زيبا چهره مي نمايد.
اين چشمه از چند چشمه بزرگ بهم پيوسته تشکيل مي شود و در اطراف آن ميداني دو هکتاري کشيده شده که پوشيده از درختان سيب است.
"بيد کفته"، زمين سرسبزي در ميان چهار کوه در اين منطقه، داراي چشمه هاي پرآب مي باشد.
اين زمين نيز از درختان سيب پوشيده شده است و در فصل هاي گرم سال، عشاير در اين منطقه اطراق مي کنند.
پيست معروف اسکي کاکان در گردنه باباحسن نيز از جمله قسمت هاي ديدني اين منطقه است.
روستاهاي کاکان هنوز گازکشي نشده اند و مردم آن به روشي بسيار سنتي زندگي مي کنند، زنان لباسهاي محلي پوشيده اند، مردان ساده و بي آلايشند و زيبايي طبيعي و چشمگيري در چهره اين مردم موج مي زند.
12 روستا دراين منطقه نزديک به هم قرار دارند که در تعاملي باور نکردني وحدت و همبستگي جالبي را در ميان خود ايجاد کرده اند.
کشت گندم، جو، عدس و نخود و زنبورداري نيز يکي از فعاليت هاي مهم در اين منطقه است.
هر ساله با آغاز فصل بهار، پرورش دهندگان زنبور در کهگيلويه و بويراحمد کندوهاي خود را به اين منطقه خوش آب و هوا، مي آورند. (خبرگزاری جمهوری اسلامی (ايرنا)
در خصوص اینکه چرا این منطقه را کاکان می نامند روایات متعددی وجود دارد
ازجمله سندی که در فارسنامه ناصری وجود دارد
که ضمن بر شمردن خصوصیات طبیعی منطقه کاکان و کمهر اعلام داشته ((چند سالی است که این منطقه را قاسم خان کشکولی تصاحب نموده است))و گویا این منطقه را که دشتی هموار وسرشار از چشمه های آب شیرین وزمینی حاصل خیز است را به زیر کشت گندم میبرند و....
عده ای دیگر را عقیده بر این است که اسم اصلی دهستان کان کان بوده که مفهوم این دو کلمه معدن در معدن یا معدن معدنها می باشد. وعلت این گونه تعبیر را وجود معادن وکانی های زیر زمینی آن از جمله گوگرد نمک نفت وآهن و...خصوصا در منطقه تل خالی می باشد.اخیرا این منطقه جهت ایجاد منطقه گردشگری به بخش خصوصی واگذار گردیده.که اقدام به خرید زمین از کشاورزان و... نموده اند
چه خوابی برا ی آینده این منطقه گردشگری دیده اند خدا میداند؟؟؟؟؟.از کم و کیف برنامه ها کسی خبری ندارد.
گروه دیگری چنین عقیده دارند که کاکان و ماکان دو تن از فرزندان تیمور لنگ بوده اند که کاکان در این منطقه به کشت وزرع با زیر دستان خود پرداخته است به همین علت نام این دهستان کاکان نامیده شده است.
در بین اقوال یاد شده قول دوم که نامگذاری منطقه کاکان را ناشی از معادن ومنابع آن مینامدمنطقی تر وبا سند تر می باشد
از انجا که منطقه کاکان یکی از قسمتهای شولستان((نور آباد ممسنی)) به شمار می رفت آن را در گروه بندی عشیره ای از طوایف جاوید ممسنی به حساب می آورند که گویا بر اثر درگیری بین خوانین قشقایی وسران ایل جاوید این منطقه به منطقه خوش نشین ایل قشقایی پیوسته است.شاید بر اثر تصاحب این منطقه بین ایل قشقایی وجاوید توافقی صورت پذیرفته است.
این منطقه از گذشته تا سال ۱۳۶۶ ه.ش جزء استان فارس بوده واز این تاریخ تا کنون جزء استان کهگیلویه وبویر احمد محسوب می گردد.
برگرفته از کتاب جغرافیای تاریخی کاکان
سلام دوستان شرمنده وبلاگ در حال بروز رساني است لطفا تا پايان بروز رساني صبور باشيد